stoeten

De stoet voorzien op zondag 22 maart 2020 werd in eerste instantie uitgesteld en later uiteindelijk geschrapt wegens het coronavirus ! 
Voor de Poperingse carnavalsverenigingen een grote teleurstelling na het vele werk dat werd gepresteerd om weer elk te kunnen schitteren in de Poperingse stoet ! 
Volgende editite van de Keikoppencarnavalstoet is op 14 maart 2021 ! 
image-327088-IMG_20190331_153700-c9f0f.w640.jpg
Woar zin die rostjes ? Ier zin die rostjes !

In 2019 lieten de Flodders zien waar al die rostjes (de muntjes van 1, 2 en 5 cent) zijn. omdat deze door bijna iedereen worden gespaard in plaats van uit te geven, moeten er steeds meer gemaakt worden. En dat kost meer dan ze waard zijn. daarom dat deze op termijn zullen verdwijnen en de prijzen zullen afgerond worden. De Flodders lieten zien dat ook zij reeds een kist vol hebben met die kleine muntjes. we zullen ze dus tijdig moeten gaan inwisselen ??!

De Flodder t(r)appen LOL
In 2018 konden de Flodders al trappend deelnemen aan de stoet ! We maakten een heuse fietsmobiel en iedereen kon dit jaar genieten tijdens de stoet (zonder zware pakken te moeten dragen). We behaalden een mooie 2e plaats !
image-231361-d1e991aa-3ac7-4c32-afda-5598299288c0.jpg
image-209188-logo_20_jaar.w640.jpg

Ol 20 joar ’t recept voor ne sjoan carnaval

In 2017 bestaan de flodders 20 jaar : een grote wagen met het “carnvavalreceptenboek”, taart en pakjes en vierende figuren vormen samen met dansende (zware) stukken taart voor een hele grote groep en voor een overwinning met een toepasselijke titel ! 
​DE FLODDERS HALEN DE EERSTE PLAATS !!
image-209187-stoet_2017_groepsfoto.JPG

Voalt n’ elektrik ut, oals é keise ut !
In 2015 dreigt er een stroomtekort in ons land en moeten er “afschakelplannen” gemaakt worden. De Flodders brengen dan ook dit thema naar voor in de stoet. Alle inwoners in de centrumstraten krijgen een flyer in de bus met de verwittiging dat ze op zondag 15 maart tussen 14u30 en 17u30 geen elektriciteit zullen hebben wegens een test voor het afschakelplan en dat ze dan maar best gaan kijken naar de keikoppencarnavalstoet.

image-209185-DSC032201.jpg
In 2014 : een superdruk jaar voor de Flodders ! Bart en Stephanie worden prins en prinses carnaval van Poperinge ! De vele voorbereidingen hiervoor en de bouw van de wagen voor al onze prinsen en prinsessen van de derde leeftijd zorgen ervoor dat tijd (en geld) ontbreken om ook nog met een themagroep deel te nemen aan de editie van 2014! Let op : in 2015 staan we er wel weer ! Wel kon je in 2014 onze wagen met onze eigenste prinsen, prinsessen, keizer en keizerinnen zien in de stoet ! 

"Vo nus après-ski, vo Laurent nie !"

2013 : Recentelijk ging het mis voor prins Laurent. Hij had een ongeval bij het skiën en moest dan ook in het ziekenhuis opgenomen worden. voor hem dus na het skiën geen feest, maar daar trekken de Flodders zich niets van aan ! Voor ons is het wel après-ski ! in de aangepaste kledij en een heuse skihut, waar een skiër door het dak is gevlogen, trekken we door de Poperingse straten en dit in bitter koude omstandigheden. Wij dansten ons warm en de toeschouwers trotseerden de kou om al dit moois te bewonderen.De blikvanger in onze groep was ongetwijfeld de pracchtig uitgewerkte skihut ! We eindigden op een mooie 2e plaats na de jubilerende Paljasjes (20 jaar ) !
image-209139-2013stoet00.JPG


DEgelddeureJAEGHER !
2012 : In de afgelopen jaren werden heel wat werken uitgevoerd en staan er nog grote projecten op het programma , met ander woorden onze burgemeester,
 Dejaegher genaamd, jaagt het geld erdoor : vandaar DEgelddeureJAEGHER !!
We behalen een mooie 3e plaats na de Paljasjes en de Keiboerkes.!
image-209183-2012stoet15.JPG
 
Ze goan toch nie weglop’n met die markt open ?
2011 : Met werken op de Grote Markt, ziet de Poperingse bevolking met lede ogen aan dat  er leegstand is op de Markt (komt dat door de werken of niet ??)
 De Flodders hopen dat niet alle belangrijke horecazaken op de Markt gaan lopen, maar als ze dat doen , dan hebben wij alvast ’t  een ’t ander voor hun klaargemaakt. En als ze dat doen, dan moet  dat wel met de passende kostuums . En vergeet ook niet dat  Poperinge nog altijd de hoofdstad is van het goede leven (en onze hennepot promoten wij in het bijzonder) Een van onze mooiste uitvoeringen! We behaalden een prachtige 2e plaats (met 1 punt minder dan de winnaars St Cyfilia. 
image-209182-2011stoet01.JPG

Ook wieder in ‘t nieuw !!

2010 : In december 2009 lanceerde stad Poperinge haar nieuwe logo  Maar ook De Flodders hebben  een nieuw logo en willen , zoals de stad in de toekomst nog beter naar buiten komen.  Het logo wordt uitgebeeld op een wagen waarop het nieuwe logo, de nar (op de bierton) en het oude logo zijn verwerkt (de clown met de viool wat treurend (?) achteraan de wagen)  Ook de kostuums beelden hetzelfde nieuwe logo uit. Wagen en kostuums zijn volledig zelf gemaakt. En om alles wat kracht bij te zetten hebben wij een aangepaste dans op muziek die een mix is van 3 gekende carnavalsnummers maar dan herwerkt  en zelf ingezongen met een aangepaste tekst.
image-209180-2010stoet5.JPG


Pak’t é bitje hommel in plekke van die rommel. 
In 2009 is het thema van de Flodders internationaal, sportief en tegelijk ook een beetje Poperings getint. Na het steeds terugkomen van dopingverhalen in het wielrennen (epo, bloeddoping, coke, …) vinden de Flodders het de hoogste tijd om het eens met iets natuurlijks uit Poperinge te proberen. 

image-209179-2009stoet1.JPG
 
Is’t nu é nieuw of goan ze ‘t oud vermoaken, nuz’n portemoné goan ze toch kroaken !!

In 2008 is geweten dat het Poperingse zwembad zijn beste tijd heeft gehad en er moet beslist worden : komt er een nieuw zwembad of wordt het herstellen en renoveren.
 
De Flodders halen de eerste plaats !! (samen met de Paljasjes)
image-209178-2008stoet1.JPGVoe kindjes te kop’n, moe je allichte noar yper lop’n !

In 2007 was het thema :  het verdwijnen van de materniteit uit Poperinge.
image-209176-2007stoet3.JPG
Het jaar 2006 is voor de Flodders een “rustig” jaar. Een te beperkte groep om deel te nemen aan de stoet en het iets mindere enthousiasme zorgen ervoor dat de Flodders één jaar overslaan om deel te nemen aan de Poperingse keikopencarnavalsstoet. Maar niet getreurd : Ze beloven het en het is ook zo gebeurd : in 2007 staan ze er terug ! Toch zijn de Flodders niet volledig weg uit de stoet, want het kersverse prinsenpaar van de derde leeftijd, Rita en Freddy rijden wel mee in de stoet.
Me vlieg’n voe de 10e ké d’rin !!
10e deelname aan de Poperingse carnavalsstoet in 2005. En het jaar van de problemen rond DHL. Vandaar de toepasselijke titel!: 
(DFP ipv DHL op de kostuums)


’t is hier nog oaltijd voor niet’n in Poperinge !
In 2004 is er in Poperinge heel wat te doen met het invoeren van de blauwe zone. Gelukkig hoeft men niet te betalen om te parkeren.  Maar maximum 2 uur op dezelfde plaats staan in een groot deel van het centrum van de stad is nu de boodschap. De Flodders steken  zich een “blauwe zone-doos” en met blauwe pruiken, hoedjes en vlaggetjes wordt alles nog eens benadrukt ! Ook een vlaggezwaaier met het blauwe zone logo is erbij ! 
image-209174-2004stoet1.jpg
d’ Ieperstroate, proper en tof, nou en of !!
Voor het eerst laten de Flodders zich horen op een ander vlak. In 2003 wordt een oude traditie heropgestart en wordt in Poperinge een prinsenpaar van de 3e leeftijd verkozen. Meer over deze vanaf dan jaarlijkse verkiezing vind  je in een aparte rubriek die je in ons menu kan aanklikken.
De carnavalsstoet van 2003 moet noodgedwongen een ander parcours volgen. Een groot gat in de Ieperstraat zorgt ervoor dat  de stoet daar niet door kan. Dan maar vertrekken aan het station en voor één keer een korter parcours. En wie kan dat maken ?  De oh, zo populaire Bob de Bouwer !  Nou en of !! De Flodders waanden zich dan ook even Bob de Bouwer en hopen zo vlug de Ieperstraat weer hersteld te krijgen ! 
En voor de 2e keer in het bestaan van de Flodders, nemen we ook deel aan de carnavalsstoet in Mesen
image-209173-2003stoet1.jpg


me goan nooit miljonair zin !
In 2002 was het definitief gedaan met de Belgische frank. De Euro doet zijn intrede en dit is dan natuurlijk ook een actueel  thema dat aan bod kan komen in de stoet. Vroeger hadden meerderen  nog de kans om zich miljonair te noemen, maar met de Euro wordt dat stukken moeilijker, want één miljoen euro is omgerekend 40 miljoen oude BEF. 
image-209172-2002stoet1.jpg
L & H in het Poperingse stadspark
In 2001 is men in Poperinge volop bezig met de aanleg van het nieuwe stadspark. De Flodders blikken reeds vooruit en wandelen  in het stadspark en komen er L & H tegen. Iedereen denkt dat we daarmee Lernout & Hauspie bedoelen, waar de “fraudepraktijken”  schering en inslag zijn.
maar wij bedoelen Leute en Hondepoep in het Poperingse stadspark.

De dioxinecrisis had in 2000de laatste maanden het hele land in rep en roer gezet. Vandaar dat dit dan ook niet moeilijk was om dit thema naar voren te brengen in de stoet
image-209170-2000stoet1.jpg
Met nuzen trin naar de 13e fuif !
Een zeer actueel thema in 1999. Wegens geluidsoverlast en andere hinderlijke toestanden besluit het stadsbestuur dat er een beperking komt op het aantal fuiven die mogen doorgaan in de Maeke Blyde zaal in de Doornstraat. De Flodders grijpen dit thema en maken opnieuw  een grote wagen. Eerst komt er een trein en met deze trein trekken we naar de Maeke Blyde zaal waar een grote discobar opgesteld staat. De Flodders stoppen zich in een grote box (klankkast zoals men dat ook wel zou noemen) en lopen met een hoofdtelefoon door de straten om duidelijk te verwijzen naar de geluidshinder die er zou zijn !
VOOR HET TWEEDE JAAR OP RIJ WINNEN DE FLODDERS BIJ DE CARNAVALSVERENIGINGEN !!
Met deze grote trein en wagen trokken we ook naar Mesen, waar we dat jaar uitgerekend op de 1e april mochten deelnemen  aan de carnavalsstoet aldaar !!
image-209168-1999stoet1.jpg
 ’t is gene kak met nuzen vuulzak !
Vanaf 1998 werd ieder jaar een thema uit de actualiteit gekozen als thema voor de stoet, en als het past dan bij voorkeur een thema uit Poperinge. Dit zal je dan ook merken bij het bekijken van dit en de volgende jaren. In 1998 voerde stad Poperinge het systeem in van de betalende vuilniszak. Dit werd door de Flodders duidelijk naar voren gebracht  met een grote wagen waarop een draaiende vuilniszak op en neer ging. De Flodders zelf stopten zich in een vuilnisbak van vroeger  en liepen verder met rood-gele kleuren die dus duidelijk verwijzen naar Poperinge. De titel was dan ook : en derde keer, goede keer, want …  
DE EERSTE OVERWINNING VAN DE FLODDERS BIJ DE CARNAVALVERENIGINGEN IS BINNEN !!!
image-209166-1998stoet1.jpg


In 1997, onze 2e deelname aan de stoet, werd alles al veel grootser gezien. Er werd verhuisd van de garage naar een  hangar waar een wagen kon gebouwd worden. Het werd voor de eerste keer een vrij grote wagen. Het thema was dit keer  niet echt actueel, maar de kostumering zorgde voor een ruime compensatie. Verkleed in clowns, met volledig zelfgemaakte clownkostuums, trokken we al fietsend door de Poperingse straten.
Wel werden een paar politiek figuren uitgebeeld op de wagen (oa Elio Di Rupo met rode sjaal).
image-209164-1997stoet3.jpg
In 1996 kwamen de Flodders voor de eerste keer voor in de Poperingse keikoppencarnavalsstoet.
Uiteraard was reeds enkele maanden voordien tussen pot en pint in café Switch Road, bij Patrick en Erna de idee ontstaan om een nieuwe carnavalsvereniging op te richten. Na al die jaren zijn enkel voorzitter Danny en Katia zijn er van bij de start bij.
In ons eerste jaar brachten wij nog eens een ode aan de Poperingse ereburger Dirk Frimout.
Zelfs een kleine wagen werd gebouwd in de garage van het café. En dat die wagen klein was en niet ingericht zoals het hoort wat  betreft de veiligheid bleek tijdens de stoet toen chauffeur Mario uit de wagen moest gehaald worden omdat hij teveel uitlaatgassen naar binnen kreeg. Al doende leert men en daarna is dit nooit meer voorgevallen. Veiligheid primeert!
Tijdens de eerste jaren van de stoet vielen de Flodders op door de leuke kop van de groep, zijnde ma Flodder die de rolstoel met  pé Flodder erin vooruit duwde.  ​
image-182090-e5f49b2bb698426797847a16df5f5553.jpg